Till minne av Harun Abu Aram

Foto: Catrin Ormestad

I januari 2021 sköt en israelisk soldat Harun Abu Aram, en 24-årig palestinier från Masafer Yatta, i nacken när armén kom för att konfiskera en generator från Haruns granne. Nu har Harun avlidit av sina skador.

Det var Haruns födelsedag, när soldaterna kom till byn. Bara det senaste året hade israeliska bulldozrar rivit sju hus, däribland det hus som Harun och hans far och bror byggt, där Harun skulle bo med sin fästmö efter att de gift sig. Drygt tusen palestinier i Masafer Yatta står inför akut hot om att tvingas iväg från sina hem, för att den israeliska armén vill använda området som militärt skjutfält.

Det uppstod en dragkamp om generatorn mellan ett tiotal obeväpnade bybor och ett dussin soldater i full mundering och med laddade vapen. Plötsligt brann ett skott av, och ett till. Kulan genomborrade Haruns ryggrad och gjorde honom totalförlamad. Däcken på bilen som skulle föra Harun til sjukhus sköts sönder av soldaterna.

Under de två år som gått har Harun bott i en grotta, där hans familj gjort sitt bästa för att sköta om honom under omänskliga förhållanden. Harun hade svåra smärtor och liggsår, och beskrev att han undvek att sova på nätterna eftersom han drömde mardrömmar där han såg soldatens ansikte så fort han blundade.

Haruns far, Rasmi, som tidigare arbetat som asfaltläggare i israeliska städer, fick inte längre åka in i Israel efter vad som hänt med Harun.

Vi träffade Harun och hans familj i samband med ett reportage i vårt temanummer Livet under ockupation. Våra tankar går till Haruns familj och vänner.

Läs mer om Harun och situationen i Masafer Yatta i temanumret Livet under ockupation.