Idag är det internationella flyktingdagen

110 miljoner människor befinner sig på flykt runt om i världen – det är fler än någonsin. Nästan 350 miljoner människor är i behov av humanitärt stöd.

Idag påminner vi om att palestinska flyktingar är fortsatt statslösa efter 75 år och i lika många år har de väntat på sin rätt att återvända. 

Miljoner palestinier tvingas leva under mycket svåra förhållanden i flyktingläger, i och utanför Palestina.

På Västbanken utför den israeliska militären ständiga invasioner av flyktinglägren där de vandaliserar, trakasserar, skrämmer och, som hände senast igår, dödar. I Jenins flyktingläger dödades bland flera andra, Ahmad, 15 år av israeliska styrkor, och jämnåriga Sadeel har livshotande skador efter att ha skjutits i huvudet. 

I Gaza lever flyktingar instängda i världens största utomhusfängelse, under en blockad som pågått i femton år och brutala militära attacker som skapat enorm förödelse.

Situationen i de palestinska flyktinglägren i Libanon är svår att beskriva på annat sätt än som misär. Arbetslösheten är skyhög och fattigdomen utbredd. Många saknar hopp om framtiden och möjligheten att återvända till hemlandet känns långt borta.

För många flyktingar i hela regionen är FN:s flyktingorgan, UNRWA, den enda möjligheten att få tillgång till sjukvård, utbildning eller en chans att försörja sig. Omvärldens indragna bistånd innebär att UNRWA kan tvingas avbryta livsviktig samhällsservice. Detta skulle vara ytterligare ett svek mot de palestinska flyktingarna efter mer än sju decennier av väntan på att få sina rättigheter respekterade.

“De mänskliga, politiska och säkerhetsmässiga konsekvenserna av den återvändsgränd som vi är på väg mot är enorma.”

UNRWA:s generalkommissionär Philippe Lazzarini

Vi kommer att fortsätta kämpa för en rättvis fred och det innebär bland annat de palestinska flyktingarnas rätt att återvända. Genom solidaritet kan vi tillsammans förändra och göra världen bättre. 

Lyssna på PalestinaPodden om de palestinska flyktingarnas historia: https://play.acast.com/s/palestinapodden/al-nakba

Läs skriften Fördrivning och ockupation om de palestinska flyktingarna