75 år sedan mordet på Folke Bernadotte

Idag är det 75 år sedan den svenske diplomaten och FN-medlaren Folke Bernadotte mördades av israeliska terrorister. Bernadotte sköts till döds i en bil som åkte genom Jerusalem den 17 september 1948, där han var på medlingsuppdrag för FN:s räkning. Bernadotte hade under andra världskriget varit engagerad i Röda korset och Vita bussarna som räddade tiotusentals människor ur nazisternas koncentrationsläger. 

Samtidigt som Folke Bernadotte ägnade mycket kraft åt att få till stånd en vapenvila och senare att formulera en fredsplan, engagerade han sig i de palestinska flyktingarnas situation. Genom de humanitära insatser som han initierade lades grunden till UNRWA, FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar. Bernadottes insatser gjorde honom till en symbol för Sveriges strävanden som fredsmäklare.

Den som vill veta mer rekommenderas att läsa Göran Buréns bok Mordet på Folke Bernadotte eller se dokumentären Vita bussar och svarta makter, tillgänglig på SVT Play. Vita bussar och svarta makter | SVT Play

De israeliska myndigheterna gjorde aldrig några seriösa försök att få fast någon av de skyldiga för mordet på Bernadotte – trots att det är allmänt känt vilka de var. Att den så kallade Sternligan låg bakom mordet fastslogs vid en senare rättegång men ingen dömdes för mordet. Ett par av de skyldiga för mordet på Bernadotte har blivit nationalhjältar – Yitzhak Shamir blev t.o.m. premiärminister. De ansvariga har också i israeliska medier, i närmast raljerande ordalag, berätta om mordet.

Så här 75 år senare är det tydligt att mordet på Folke Bernadotte passar in i ett mönster där Israels makthavare och militärer aldrig behöver ta konsekvenserna av sina gärningar. Det återstår att se om Internationella brottmålsdomstolen kommer att kunna bryta det mönstret.