Frihetsteatern i Jenin under attack

THE FREEDOM THEATRE VANDALISERAD OCH NYCKELPERSONER BORTFÖRDA AV ISRAELISK MILITÄR

Mustafa Sheta och Ahmed Tobasi från Frihetsteaterns ledning fördes bort av israelisk militär den 13 december och Frihetsteatern vandaliserades av soldater. Jamal Abu Joas, nyligen utexaminerad skådespelare och dramapedagog, greps också. 

På morgonen den 13 december attackerade israeliska soldater Frihetsteatern, The Freedom Theatre, under den senaste i en lång rad storskaliga militära invasioner av Jenins flyktingläger. Ahmed Tobasi, skådespelare, regissör och konstnärlig ledare, bor mittemot teatern. När han gick ut för att säga till soldaterna att de skrämde barnen i kvarteret, blev han gripen av soldater som slog honom på benen och tvingade ner honom på marken. Soldaterna gick sedan in i Tobasis hem, slog sönder möbler, en dator och andra ägodelar innan Tobasi försågs med ögonbindel och fördes iväg i militärjeep. Mustafa Sheta och Jamal Abu Joas greps också i sina hem samma morgon. Mustafa Sheta är producent på teatern, som han varit engagerad i sedan 2014. 2015 var Sheta fängslad i israeliskt fängelse i nio månader, anklagad för politisk aktivism. Han har lång erfarenhet inom det palestinska civilsamhället som forskare, journalist och koordinator för olika organisationer och projekt.

Frihetsteaterns anställda beskriver hur den israeliska militären under gårdagens invasion gick in i den ena bostaden efter den andra, grep alla pojkar och män över 15 år, misshandlade personer, slog sönder fönster och inredning och satte eld på bostäder. Adnan Naghnaghiye, tekniker på teatern, berättar att soldaterna betedde sig som de våldsamma bosättarna men i militäruniform. Ranin Odeh, teaterpedagog, beskriver hur militären kom in i hennes familjebostad, slog sönder inredning och använde fönstren för att skjuta mot människor utanför. Teaterns lokaler togs över av militären, som förstörde inredning och klottrade på väggarna.

The Freedom Theatre, Frihetsteatern i hjärtat av Jenins flyktingläger i Palestina, har rönt uppmärksamhet världen över. Sedan starten 2006 har Frihetsteatern växt från en provisorisk teaterhall med inhyrda plaststolar till det största kulturcentret på norra Västbanken, som utbildar skådespelare, scentekniker, dramapedagoger, fotografer och filmskapare, turnerar internationellt och har ett omfattande nätverk av samarbetspartners bland annat i Sverige. Under åren har teatern utsatts för konstanta trakasserier av den israeliska armén, som fysiskt angripit teaterbyggnaden, hotat och fängslat skådespelare, lärare och förtroendevalda. I juli 2023, under den största militära invasionen i Jenin på tjugo år, sprängdes entrén till Frihetsteatern och området runt teatern förstördes liksom omkringliggande bostäder som togs över av soldater, medan teaterscenen förvandlades till en förhörscentral. 

Palestinagrupperna kräver att den svenska regeringen omedelbart agerar för att skydda Frihetsteatern och protesterar mot den israeliska statens trakasserier av palestinska kulturaktörer.  

DET HÄR KAN DU GÖRA 

1. Kontakta Utrikesdepartementet och kräv att Sverige agerar omedelbart, dels genom direkt kontakt med israeliska myndigheter, dels tar initiativ till en reaktion på internationell nivå, för beskydd av palestinska kulturaktörer och kulturinstitutioner. 
Tel. nr 08-405 10 00 
E-post: utrikesdepartementet.registrator@regeringskansliet.se

2. Kontakta Sveriges ambassad i Tel Aviv och generalkonsulatet i Jerusalem och kräv att de omedelbart agerar.
Generalkonsulatet i Jerusalem: 
Tel.nr +972 2 646 58 60
E-post generalkonsulat.jerusalem@gov.se

Svenska ambassaden i Tel Aviv:
Tel. nr +972 3 718 00 00
E-post ambassaden.tel-aviv@gov.se

3. Kontakta svenska teatrar och kulturaktörer och uppmana dem att agera till stöd för Frihetsteatern.

4. Följ och stötta teatern! Hemsida Facebook Instagram