Israel ut ur Eurovision!

Europeiska radio- och TV-unionen, EBU, har meddelat att Israel får tävla i Eurovision Song Contest, trots att Israel just nu begår massakrer på civila i Gaza och står inför rätta i Internationella domstolen, anklagat för folkmord. Plötsligt är den värdegrund som hänvisades till när Ryssland uteslöts, som bortblåst. Eller är Israels förbrytelser förenliga med Eurovisions värdegrund? Vi är många som undrar.

På kort tid har drygt 13 000 personer skrivit under ett upprop mot Israels medverkan i Eurovision Song Contest, vars final i år hålls i Malmö. Skriv under du också!

EBU säger sig vilja värna om tävlingens status som ”ett opolitiskt evenemang som förenar publik över hela världen genom musik”. Men 2022 portades Ryssland från tävlingen på grund av invasionen av Ukraina, ett beslut som Sverige och de övriga nordiska länderna då stödde.

Både i Sverige och runtom i Europa höjs nu röster för att Israel ska uteslutas ur Eurovision Song Contest med anledning av kriget i Gaza och de många civila dödsoffren. Flera lokalgrupper kommer att jobba aktivt med kampanjen mot Israels medverkan i Eurovision. Kontakta närmaste lokalgrupp eller håll utkik i Palestinagruppernas sociala medier!

LÄS MER OM EUROVISIONKAMPANJEN