6 månader

Ett fasansfullt halvår har passerat. Förödelsen i Gaza är ofattbar. Israels armé har dödat fler än 33 000 människor och skadat drygt 70 000. Journalister, biståndsarbetare, lärare, jordbrukare sjukvårdspersonal, jurister, författare och skolelever finns bland de döda. 14 000 barn lever inte längre. Människor svälter medan hjälpsändningar förvägras tillträde. Drygt två miljoner människor är på flykt och samtidigt instängda. Sjukhus, bostäder, universitet, skolor, moskéer, kyrkor, museer, vägar och vattenreningsverk är raserade. 

Alla Palestinagruppernas samarbetspartners i Gaza har drabbats av Israels bombningar. Lokaler för sjukvård och psykosocial verksamhet har förstörts, personal och ideellt engagerade har tvingats fly, förlorat familjemedlemmar eller själva dödats. På Västbanken är situationen för palestinier också katastrofal och våra partnerorganisationer har tvingats pausa eller helt avbryta pågående projekt. 

Människorättsorganisationer, biståndsorganisationer, FN-organ, FN-rapportörer och folkrättsexperter fördömer Israels krigsförbrytelser. Människor över hela världen protesterar. Internationella domstolen utreder Israel för folkmord och flera rättsprocesser pågår i Internationella brottmålsdomstolen. FN:s generalförsamling och säkerhetsråd har i flera resolutioner krävt ett eldupphör.

Ändå fortsätter massakrerna i Gaza dag efter dag. Ändå hårdnar förtrycket på Västbanken och i Östra Jerusalem. Ockupationsmakten Israel fortsätter döda, skada, svälta ut, frihetsberöva och fördriva människor från sina hem, dag efter dag. 

Ändå blir det inga konsekvenser. Det ekonomiska, politiska, kulturella och militära samarbetet med Israel fortsätter. 

Påtryckningar i ord räcker inte. Israels regering måste tvingas att upphöra med de ohyggliga brotten mot internationell rätt och mänskliga rättigheter. Några omedelbara, självklara verktyg som det internationella samfundet måste använda:

Häv associationsavtalet mellan Israel och EU

Avbryt det militära samarbetet och vapenhandeln med Israel

Inför sanktioner mot Israel

Följ internationell rätt, stoppa folkmordet i Gaza!