SEB bidrar till vapenexport

SEB pekas ut i en ny rapport om banker som genom lån och investeringar bidragit till bolag som exporterar vapen till Israel.

I en ny rapport granskar nitton europeiska organisationer och fackföreningar vilka banker som genom lån och investeringar bidragit mest till företag som exporterat vapen till Israel de senaste åren. SEB finns med på listan. Enligt rapporten har SEB under 2019-23 lånat ut 562 miljoner euro till Rolls Royce, som under samma period har exporterat motorer till israeliska bepansrade fordon och stridsvagnar. Rolls Royce har tillsammans med Boeing, General Dynamics, Leonardo, Lockheed Martin och RTX, sålt vapen eller vapensystem till Israel trots uppenbara risker för kränkningar av mänskliga rättigheter. Riskerna är mycket stora att bolagen bidrar till allvarliga brott mot internationell rätt i Gaza.

Alla svenska investerare måste se över sina affärer med vapenbolag och ställa krav när det gäller export av all sorts krigsmateriel till Israel. FN-experter krävde nyligen att bolag ska sluta levererar vapen, ammunition och annan krigsmaterielutrustning till Israel och betonade ansvarsskyldigheten för finansinstitut som investerar i dessa bolag: “Failure to prevent or mitigate their business relationships with these arms manufacturers transferring arms to Israel could move from being directly linked to human rights abuses to contributing to them, with repercussions for complicity in potential atrocity crimes.”

Är du kund hos SEB? Mejla banken!

Rapporten: https://www.eccpalestine.org/wp-content/uploads/2024/06/REPORT-The-Companies-Arming-Israel-and-Their-Financiers-June-2024-1.pdf
FN-experternas uttalande: https://www.ohchr.org/en/press-releases/2024/06/states-and-companies-must-end-arms-transfers-israel-immediately-or-risk

Läs mer om vapenhandeln med Israel