Fakta om Palestina

Är du i färd med att skriva en artikel, uppsats eller att göra ett skolarbete om Palestina och behöver tips och idéer? Ska du åka på en studieresa? Eller vill du bara lära dig mer, kanske djupdyka i något specifikt ämne? Då hoppas vi att du ska få tips och inspiration av de här sidorna. 

Det är många viktiga och intressanta frågor rörande Palestina, Israel och ockupationen som inte får det utrymme de förtjänar i debatten. Det är heller inte lätt att veta var det finns bra information. Vi vill att det ska skrivas mer om de illegala israeliska bosättningarna som är ett av de största hindren för en rättvis fred. Eller om situationen för barn och unga som växer upp under ockupation. Om alla de palestinier som sedan 1948 lever i flyktingläger i eller utanför Palestina trots FN:s resolution 194 om flyktingarnas rätt att återvända. Hur ockupationen påverkar klimatet och miljön är en annan fråga som det inte skrivits om.

Vi presenterar här kort några viktiga ämnen, även om det så klart finns många fler frågor att fokusera på. Men framför allt ger vi lästips, både facklitteratur och skönlitteratur. Vi har också sammanställt en lista med NGO:s (icke-statliga organisationer) i Palestina, Israel och Sverige som på olika sätt arbetar med frågor som rör Palestina.

Kontakta gärna Palestinagrupperna för hjälp och ytterligare tips.