Jerusalem kokar

Foto: Anna Wester

Minst 100 palestinier skadades under förra veckan när hundratals israeliska extremister marscherade genom Jerusalem, skanderade ”död åt araber!” och attackerade palestinska invånare och deras hem.  

Marschen initierades av den högerextrema organisationen Lehava, och föregicks av uppmaningar till våld på sociala medier. “Vi bränner araber idag, Molotov-cocktails ligger redan i bagageutrymmet”, citerade tidningen Haaretz ur en av organisatörens WhatsApp-grupper. Ett annat meddelande löd “vi måste krossa deras ansikten och begrava dem levande”.

Lagom till Ramadan, den muslimska fastemånaden, förbjöds palestinier att sitta på torget vid ingången till Damaskusporten i Gamla stan. Innanför Damaskusporten finns Al Aqsa-mosken, den tredje heligaste platsen inom Islam. Israelisk polis förhindrade kallelsen till bön under Ramadans första dag genom att sabotera högtalarna i moskéns minareter och hotade att senare storma moskén. Allt detta ses av palestinier som ytterligare provokationer i en redan hårt ansatt vardag och har lett till protester. Israeliska styrkor och extremistgrupper har tagit tillfället i akt att förvandla Jerusalems gamla stad till ett slagfält.

I medierapporteringen om vad som händer i Palestina är tidslinjen ofta väldigt kort och det israeliska narrativet dominerar. För att förstå enskilda händelser är det viktigt att sätta dem i sin kontext. Palestinierna har i över fem decennier levt under brutal israelisk militärockupation, medan omvärlden fortsätter behandla ockupationsmakten som en demokratisk stat och uppskattad samarbetspartner trots flagranta brott mot internationell rätt och kränkningar av palestiniernas mänskliga rättigheter. Specifikt i Östra Jerusalem, som palestinier betraktar som sin huvudstad men som är illegalt annekterad av Israel, är de palestinska invånarna utsatta för diskriminering, trakasserier och ständiga hot om tvångsavvisningar och husrivningar. I områdena Silwan och Sheikh Jarrah står just nu 195 palestinier inför att vräkas från sina hem för att ge plats åt israeliska bosättare. Eftersom muren byggts i och runt Jerusalem, håller staden på att skäras av från resten av Västbanken. 

Det återstår fortfarande två veckor av Ramadan och risken är stor för fler våldsamheter, särskilt eftersom Leylat al-Qadr, en av de viktigaste högtiderna under Ramadan, i år sammanfaller med Jerusalemdagen. Då samlas tusentals israeliska religiösa nationalister i Jerusalem för att fira erövringen av  Gamla stan och Klagomuren i kriget 1967. De stundande palestinska parlamentsvalen, som det finns tecken på att Israel försöker sabotera genom att hindra palestinska invånare i Östra Jerusalem att rösta, är ytterligare en faktor, liksom att Israels extremhöger har ökat sitt inflytande genom att dess politiska ledare, Itamar Ben-Gvir, valdes in i parlamentet Knesset förra månaden. Ben-Gvir är nära allierad till Benzi Gopstein, Lehavas ledare. Lehava har marscherat i Jerusalem tidigare men då deltog högst några dussin våldsamma tonåringar. Nu var de flera hundra, däribland många ultraortodoxa ungdomar vilket är ett relativt nytt inslag.

Johanna Wallin och Anna Wester