EUROVISION 2024

Den 7–11 maj hålls finalen i Eurovision Song Contest (ESC) i Malmö. Europeiska radio- och tv-unionen (EBU) låter Israel delta, trots att andra länder uteslutits på grund av brott mot mänskliga rättigheter. EBU:s beslut har lett till massiva protester i Sverige och över hela Europa. En ockupationsmakt som begår fasansfulla krigsbrott och massakrer på civila, och är anklagad för folkmord i Internationella domstolen, är inte välkommen i Malmö! 

I Malmö ordnar nätverket Stoppa Israel, som flera av våra lokalgrupper ingår i, manifestationer den 9 och 11 maj med starttid kl. 15 på Stortorget. Vid slutpunkten Mölleplatsen kommer det att finnas en kulturscen med uppträdanden. 

Ship to Gazas skepp Handala anländer gästhamnen i Malmö den 8 maj och då ordnas ett program med sång, musik och tal. Läs mer här.

Den 11 maj arrangeras FalastinVision på Plan B i Malmö, som också livestreamas. I Stockholm bjuder Teater Tribunalen och Frihetsteaterns Vänförening in till streamingfest samma kväll, där artister uppträder innan FalastinVision visas på storbild. För info om fler visningar, se FalastinVisions hemsida.

Europeiska radio- och tv-unionen (EBU) låter Israel tävla i Eurovision Song Contest, trots det pågående kriget mot Gaza som skördat minst 34 000 människoliv och trots att andra länder uteslutits på grund av brott mot mänskliga rättigheter. Vi vill se samma regler gälla för alla deltagare. Vi kräver att Israel utestängs från finalen som hålls i Malmö i maj. Vi vill inte att Israel ska få förstöra festen när Eurovision kommer till Malmö!

Drygt 37 000 svenskar har skrivit under ett upprop för att Israel ska uteslutas ur tävlingen och 1000 artister har gått ut med samma uppmaning till Europeiska radio- och tv-unionen (EBU) och årets värd, SVT. På Island har låtskrivarförbundet uppmanat sina medlemmar att bojkotta tävlingen, på Irland och i Norge har artister gått samman i upprop, liksom i Finland där 1400 personer i musikbranschen uppmanat Yle att avstå från Eurovision om Israel deltar. 

Den nuvarande israeliska regeringen är den mest högerextrema, rasistiska och homofobiska i landets historia. Israel är föremål för en rättsprocess i Internationella domstolen, anklagad för folkmord, på grund av det pågående brutala kriget som lagt hela Gaza i ruiner. 1,9 miljoner människor är på flykt, utan någon säker plats att söka skydd. Israel stoppar tillgången till livsförnödenheter som rent vatten, el, bränsle och mediciner. 

Eurovision ska enbart inkludera tv-bolag som är ickepolitiska och opartiska, hävdar EBU. Bryter ett tv-bolag mot reglerna har arrangören rätt att porta landet från att tävla. 2022, efter Rysslands illegala invasion av Ukraina, portades landet från Eurovision Song Contest och strax därefter uteslöts det ryska programföretaget ur EBU. Belarus har också uteslutits på grund av situationen för pressfrihet i landet.

Inför årets tävling uppger EBU att Israels tv-bolag KAN har granskats noga. Det måste ha varit med synnerligen suddiga glasögon. KAN legitimerar folkmordsretorik när de sprider uttalanden som avhumaniserar palestinier – en retorik som ICJ i sitt beslut om provisoriska åtgärder ålagt Israel att förhindra – och sprider videor av israeliska soldater i Gaza som filmar sig själva när de begår krigsbrott. Över 100 journalister har mördats i Gaza de senaste fyra månaderna, vilket EBU tydligen inte anser påverkar pressfriheten. 

Det borde vara lika otänkbart att Israel deltar som att Ryssland och Belarus gör det. Men nu hänvisar EBU istället till att Eurovision är ”ett opolitiskt evenemang som förenar publik över hela världen genom musik” som motivering till att Israel ska tillåtas medverka. Den uppenbara dubbelmoralen och hyckleriet i EBU:s uttalanden om Israels deltagande undgår ingen. 

När Ryssland portades från Eurovision stöddes beslutet av Sverige. SVT:s dåvarande vd Hanna Stjärne sa bland annat: ”I den situation som Europa befinner sig i är detta det enda rimliga beslutet. Ryssland kan omöjligen stå på scenen på Eurovision när de invaderat ett annat land.”

Genom att låta Israel delta utnyttjas vad som ska vara en härlig musikfest till propaganda – artwashing. Vi vill inte bidra till att sprida glitter och glamour över en stat som just nu slår världsrekord i att döda barn, vårdpersonal, journalister och kulturpersoner. Vi uppmanar alla som bryr sig om fred och mänskliga rättigheter att sätta press på arrangörerna för Eurovision att utesluta Israel. Som värdnation har Sverige och SVT ett särskilt ansvar. För inte är väl Israels förbrytelser förenliga med Eurovisions värdegrund? 

Textförslag:
En ockupationsmakt som begår krigsförbrytelser, massakrer på civila och är anklagad för folkmord, har ingen plats i Eurovision Song Contest. Eurovision ska vara en härlig musikfest som förenar människor och samma regler måste gälla för alla deltagare! Som värdnation har Sverige och SVT ett särskilt ansvar. Låt inte Israel förstöra festen när Eurovision kommer till Malmö!